21 Kasım 2011 Pazartesi

Merve KAYATUZU uçmak-saçma-anahtar



Kelimelerim; uçmak, saçma ve anahtar. Uçmak; bazı özel mekanizmalar ile yerden yükselmek, havada yol almak. İnsanlar bir uçak ya da bir paraşüt aracılığıyla yerden yukarıya yükselerek uçabilirler. Uçak ya da paraşüt uçmak için birer araçtırlar. Uçmak kavramını bu anlamıyla düşünüyor olursak bir noktadan başka bir noktaya geçiş olarak da düşünebiliriz. Yani aşağıdan yukarıya yükseliş... Alt sınıftan üst sınıfa geçiş... Bu örnekleri düşündüğümde bir yükseliş geliyor aklıma. 
Anahtar; vesile, araç, vasıta. Yani bir şeylere ulaşabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bir nesne. Bunu uçmak için gerekli olan paraşüte benzetebiliriz. İstediklerimize sahip olmanın da yolları vardır. Para da bunlardan biridir. Kapının ardına geçmek için anahtar kullanıyorsak istediklerimizi almak için de paraya ihtiyacımız olur. Yani ikisinde de bir şeye ulaşabilme çabası söz konusudur. Çektiğim fotoğrafta da bunu anlatmaya çalıştım. El arabasıyla birtakım malzeme satmaya çalışan bir adam aynı zamanda para biriktirmeye çalışarak motorsiklet almak istemektedir. Adamın sahip olduğu el arabası, yani bulunduğu nokta. Ulaşmak istediği ise motorsiklet ve daha önce de bahsettiğim gibi bulunduğu yerden yükselme isteği... Bu geçişi sağlamak için kullanacağı araç ise gereken miktarda para. Tıpkı bir anahtar gibi...
Saçma; mantık kurallarını bozan, tersine çeviren. Saçma bir düşünce, öğeleri birbirini tutmayan, birbiriyle bağdaşmayan düşüncedir. Saçma bir yargı kendi içinde tutarsız olan ya da tutarsızlığı içeren bir yargıdır. Saçmayı anlamsızdan ayırmak gerekir. Çünkü saçmanın bir anlamı vardır. Anlamsız ise ne doğru ne yanlıştır. Diğer bir deyişle; kişilerin doğduklarından itibaren gördükleriyle ve öğrendikleriyle gelişen mantıksal yapılarına uymayan durumlara, olaylara ya da gelişimlere verdikleri ad. Saçmalık, bakış açısına göre değişen bir durumdur. Yani göreceli bir kavramdır. Birine göre saçma olan bir şey başka birine göre saçma olmayabilir. Kişinin öznel yargısına bağlıdır. Bahsettiğim adamın da bir motorsiklete sahip olmak istemesi kimine komik, kimine imkansız, kimine ise ilgi çekici bir azim örneği gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder