21 Kasım 2011 Pazartesi

Durgun-Pencere-Sakin Hakan Burak Şahintaş

Durgun :
Durgun kelimesi öncelikle bir cismin , nesnenin durağan olması anlamında kullanılabilir . Eylemsiz anlamına gelir yani . Ve buradan çıkmış olacak ki insanın psikolojine bağlı olarak da durgun kelimesini kullanabiliriz . Durgun insan demek canı sıkkın , keyifsiz  gibi anlamlara gelir. Ama insan havanın kapalı olduğunda bile durgun olabilir . Toparlarsak temel anlamında nasıl eylemsiz anlamına geliyorsa insan üzerinde kullanıldığında da duyguların durağanlığı anlatılabilir.
Sakin :
Sakin kelimesi de bir insan üzerinden anlatılabilir.Kavga,gürültü sevmeyen anlamında kullanıldığı gibi sessiz insan anlamında da kullanılabilir.Sakin bir yaşam tarzı olarak anlatıldığında sıradan,monoton anlamına gelmektedir.Sakin düşünmek , sakinleşmek şeklinde kullanıldığında ise mantıklı düşünmek anlamına gelebilir.Sakin aynı zamanda durgun anlamına da gelebilir.Kısaca bu kelimenin günlük hayattaki yeri çok geniştir.
Pencere :
Klasik en bilindik anlamıyla ev ve arabalarda soğuktan sıcaktan korunmak için , tren, vapur vb. ulaşım araçlarını aydınlatmak, havalandırmak amacıyla yapılan çerçeve, cam, panjur, perde gibi eklentilerle daha kullanışlı bir duruma getirilen açıklık.Bir diğer anlamı hayatta başkasının bakış açısıyla yani onun penceresinden bakmaktır.Her insan diğerinden farklıdır ve her insan diğerlerinden farklı düşünür , olaylara farklı bakar , farklı şekilde yaşar.Önemli olan bir insanın tek bir pencereye bağlanmamasıdır.Bir pencereden bakıp diğer insanları yargılamamalıdır.Yani pencere kelimesi başkasının hayatına o kişinin yaşadığı durumları göz önüne alıp onun gibi düşünmek şeklinde kullanılabilir.

Fotoğrafta dolapderede çekilen bir çocuk var.Bu kız çocuğu bir çocuğun aksine hüzünlüydü.Diğer çocuklar poz verirken gülüyordu bu kız çocuğunda belirsiz bir huzursuzluk,durgunluk vardı.Bu da hayata en azından diğer çocuklardan farklı bir bakış açısı olduğunu gösteriyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder