21 Kasım 2011 Pazartesi

Feyza Gülsoy (Kapalı-Askı-Yaklaşmak)


-Ailesinin, çevresinin, toplumun onu görmek istediği şekilde davranan, insanların üzerine giydirdiği kimliği taşıyan çocuk (askı)
-Bunu yapmasının sebebi, kendini topluma sevdirebilmek ve kabul görmek.(yaklaşmak)
-Bu arada aslında davranmak istediği gibi davranamamak. Olmak istediği asıl kimliğin üstünü örtmek, saklamak. (kapalı)

Ailesi, akraba çevresi ve toplum içinde olgun davranışlarıyla, okuldaki üstün başarılarıyla takdir gören bir çocuk... Ama insanlar bu çocuğu bir çocuk gibi değil, bir yetişkin gibi görüyor. Her konuda başarılı olması, çocuğu insanların gözünde kusursuz bir konuma oturtmuş. Herkes ondan mükemmellik bekliyor. İyi şeyler yaptığı sürece sürekli takdir ediliyor. Ama en ufak bir hata veya çocukça bir hareket yaptığında bu durum, sanki o bir çocuk değil de yetişkin bir insanmış gibi ve hata yapma olasılığı olamazmış gibi karşılanıyor. Bu kadar zeki ve başarılı olması onu toplumun gözünde mükemmelleştirdiği ve bir çocuk gibi değil de bir yetişkin adam gibi görüldüğü için çocukça şeyler yapması kimse tarafından kabul görmüyor.
Bu kısımda anlatmak istediğim kelime ''askı''.
Askı kelimesini üzerine ne giydirilirse onu taşıyan bir nesne anlamında kullanıp,  insanların bu çocuğun üstüne hatasız olması beklenen, olgun, yetişkin bir insan kimliği giydirdiğini ve çocuğun da bunu üstünde taşımak zorunda kaldığını düşünerek kavramsallaştırdım.
Çocuk etrafından sadece olgun tavırlarıyla kabul gördüğünün ve çocukca şeyler  yaptığında bunun ona yakıştırılamadığının farkında. Etrafından gelen baskı ve ailesine, çevresine kendini sevdirme isteği yüzünden de insanların ona yakıştırdığı kimliğe bürünüyor, içinden geldiği gibi davranamıyor. İçindeki çocuk kimliğini bastırıyor, saklıyor. Diğer yaşıtları gibi eğlenemiyor. Hata yapmaktan ve insanlara kendisiyle ilgili hayal kırıklığı yaşatmaktan korkuyor. Olmak istediği gibi olmuyor, insanların onu görmek istediği gibi oluyor.
Bu kısımda ''yaklaşmak'' kelimesini, aileden ve toplumdan kabul görmek, kendini onlara sevdirmek anlamında kullandım.
Etrafından takdir görmek uğruna zevklerinden, eğlencesinden, kısaca çocukluğundan ödün veriyor olmasını ve kendi kimliğini kapatması, kendi çocukluğunu yaşayamaması da ''kapalı'' kelimesiyle anlatmak istedim. Aslında içten içe her çocuk gibi davranmak isteyip de bu isteği saklaması, gizlemesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder