21 Kasım 2011 Pazartesi

hırka-garip-gitmek


Öncelikle kısaca kavram nedir onu açıklamak istiyorum.

Kavram: Fikir, olay insan veya başka şeyleri sınıflandırmaya yarayan kelime veya kelime öbekleridir. Kavramlar ağaç, dergi, kitap, makas gibi çok somut olabilir yâda özgürlük, önyargı gibi çok soyut olabilirler.

Kavramlar herkes için aynı manayı taşımayabilirler. Kavramlar, düşünce sürecimizin çok önemli bir parçasıdır. Çünkü onlar uğraşmak durumunda olduğumuz bir olay ve fikirden anla çıkarmamıza yardımcı olur. Çevremizi oluşturan etmenleri kolaylıkla anlayabilmemizi sağlar. Bu sebepledir ki kavramları sıkça kullanırız ve dilimizde de karmaşık fikirleri ifade edebileceğimiz çok sayıda soyut kavramlar yer almaktadır.

3 Kavramı da ayrı ayrı açmak gerekirse;


Garip: Sözlük anlamına baktığımızda, garibin farklı anlamları var. Kimsesiz zavallı anlamına gelirken aynı zamanda, acayip veya şaşılacak şey anlamına da gelir. Kavramsal açıdan bakarsak yaptığım çalışmada okların farklı yöne gitmesi garipliği simgeliyor. Kafa karışıyor.

Hırka: Bir tür giysi bizi sarar sarmalar ve bizi soğuktan korur. Burada hırka kalıplarımız biz sımsıkı ona sarınmışız etrafımızı çevirmiş bu yüzden cam fanus kullandım.


Gitmek: Sözlük anlamı olarak; Bir yere doğru yönelmek * Bir yerden veya bir işten ayrılmak * Çıkmak, ulaşmak * Belli bir amaçla bir yere devam etmek veya bir işle uğraşmak * Bir duruma, bir sonuca ulaşmak, varmak * Yakışmak, yaraşmak * Tüketilmek, harcanmak * Götürülmek, gönderilmek * Yeter olmak, yetmek, yetişmek * Yürümek, yol almak * Dayanmak * Geçmek * Herhangi bir durumda olmak * Yok olmak, elden çıkmak * Ölmek * Başvurmak, yapmak * Bir şey zarar görmüş olmak * (makine için) İşlemek, çalışmak * (bir durum) Sürmek * Satılmak * değerlendirmek, saymak, karşılamak gibidir. Benim bu çalışmada kullandığım kavram ise oklarla yön göstermek.


3 Kavramı bir araya geldiğinde ise ortaya çıkan kompozisyon; kendi sarındığımız kişisel kalıplarımız bizi hayattaki gariplikler,(şaşırtıcı olaylar) karşısında koruyamaz ve bizde hayatta ne yöne gideceğimizi şaşırırız kafamız karışır. Kendi oluşturduğumuz, buna hırka kavramından gidersek; kendi ördüğümüz hırkanın bizi sarıp soğuktan korurken hareketlerimizi kısıtladığını fark ederiz. Aynı şekilde oluşturduğumuz kalıplarda bizi hayatta karşımıza çıkan garipliklere karşı savunmasız bırakır.

 Aysu Özbabacan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder